Kurk

De twee meest voorkomende toepassingen zijn de tegels van kurk en het kliklaminaat wat van kurk is gemaakt. Deze twee toepassingen gelden wanneer de kurkvloer wordt gebruikt als vloer.

Daarnaast kan het kurk op rol geleverd worden. Dit is vooral gewenst wanneer er een ondervloer gemaakt wordt van kurk. Ook voor deze toepassing is kurk zeer geschikt omdat de belangrijkste eigenschappen van kurk zijn dat het zowel thermisch isoleert als geluiddempend werkt. Hierdoor houdt de kurkvloer de warmte vast en door de geluiddemping zal geproduceerd geluid geminimaliseerd worden. Daarom is een ondervloer van kurk erg populair in appartementen.

Kurk lakken?

Voor het produceren van schorskurk naar bijvoorbeeld kurktegels wordt er voor gezorgd dat de eigenschappen van het kurk behouden blijven. Om het kurk te beschermen wanneer de vloer gelegd is wordt het kurk behandeld met enkele lagen kurklak.

Dit zorgt er voor dat de kleuren behouden blijven. Daarnaast zijn er ook verschillende lakken beschikbaar om je vloer een bepaalde uitstraling te geven. Het is niet nodig om de vloer bruin te houden.

De bedoeling van het lakken is dat de naden volledig gedicht zouden worden, zodat er geen water of stof in de vloer kan doordringen. Er bestaat polyurethaanlak op basis van solventen en polyurethaanlakken met water als oplosmiddel.

Deze laatste zijn zo goed als vrij van schadelijke oplosmiddelen en vrijwel reukloos. Ze drogen ook veel sneller dan solventlakken. De droogtijd van lak op solventbasis bedraagt 6 tot 8 uur, terwijl waterlak al na vier uur droog is.

Inspiratie Gallery