Homogeen vinyl

Heterogeen vinyl is opgebouwd uit diverse lagen, homogeen vinyl wordt gemaakt van één laag vinyl.

Daarnaast wordt heterogeen vinyl vaak voorzien van een print, waardoor vrijwel alles qua uitstraling mogelijk is. Bij homogeen vinyl bepaalt het gebruikte materiaal het dessin. Het dessin is bij homogeen vinyl dan ook door-en-door.

Heterogeen vinyl is over het algemeen voorzien van een transparante toplaag. De dikte van deze toplaag verschilt en bepaalt onder andere de levensduur van het vinyl.

Er zijn twee verschillende soorten projectvinyl, homogeen en heterogeen. Een homogene vinylvloerbedekking bestaat uit een laag vinyl die vaak weinig vulstoffen bevat. Heterogeen vinyl is opgebouwd uit meerdere lagen en is bij Forbo altijd voorzien van een PUR beschermlaag. Voorbeelden van homogeen vinyl zijn Colorex en Colovinyl. Voorbeelden van heterogeen vinyl zijn Eternal en Step.

Heterogeen vinyl

De drager is het hart van heterogeen vinyl. Deze drager is vaak gemaakt van glasvlies. Op dit glasvlies wordt een substraat aangebracht van polyvinylchloride en hier bovenop wordt de print aangebracht. Onder het glasvlies komt een rug. Deze bepaalt voor een groot deel de akoestische eigenschappen van het product, maar ook bijvoorbeeld de indrukgevoeligheid.

Een van de voordelen van heterogeen vinyl is dat de printmogelijkheden vrijwel eindeloos zijn. Wilt u een natuurgetrouwe houten vloer of een knallende fantasieprint? Beide zijn mogelijk.

De print wordt beschermd door twee lagen, de slijtlaag en de onderhoudslaag. De onderhoudslaag onderhoudt u middels een spray of neutrale reiniger, zodat de slijtlaag zo min mogelijk slijt en uw vloer extra lang meegaat.

PUR Pearl

Een groot deel van Forbo's projectvinyl collecties wordt voorzien van de door Forbo ontwikkelde PUR Pearl beschermlaag. Naast een optimale bescherming en hoge slipvastheid zorgt deze laag ook voor het kenmerkende matte uiterlijk van het projectvinyl van Forbo.

Heterogeen projectvinyl van Forbo is altijd voorzien van een embossing. Dit is een reliëf dat de print versterkt. Hierdoor lijkt het vinyl nog meer op bijvoorbeeld een stenen of houten vloer. In de Allura collectie is zelfs een aantal luxe vinyl stroken opgenomen waarbij de embossing de print volgt (embossing in-register), waardoor deze vloeren bijna niet van echt te onderscheiden zijn.

Homogeen vinyl

Het homogene vinyl van Forbo is (vanwege het sterke en compacte karakter) alleen in tegels te verkrijgen. Het wordt gemaakt van een compact blok vinyl waaruit tegels gesneden worden. Dankzij het unieke productieproces hebben de Colorex tegels een extreem hoge en uniforme dichtheid en is het oppervlak poriënvrij.

Inspiratie Gallery